Endüstriyel Uygulamalarda İzolasyon Malzemeleri
Endüstriyel İzolasyon; geleneksel İzolasyon faaliyetlerinin sektör özelinde çeşitlendirilmesi ile ortaya çıkan sanayi tipi yalıtım faaliyetlerdir. Fabrikaların, atölyelerin, rafineri ve benzeri kimyasal faaliyetlerin sürdürüldüğü alanlar gibi olanların yalıtımlarının gerçekleştirildiği uygulamalar; genel olarak endüstriyel izolasyon faaliyetleri olarak tanımlanır. Tabii endüstriyel izolasyon malzemeleri, endüstri dışında kullanılan malzemelerden bir miktar daha farklıdır. Endüstri ihtiyaçları, sektörün dışındaki ihtiyaçlardan çok daha kapsamlı ve ağır koşullarda hizmet verebilme özelliklerini kapsar.
Örneğin; bir apartmanda yangın yalıtımı yapılırken, ortaya çıkabilecek ısı seviyesi ev eşyaları ve sair eşyaların yanması ile ortaya çıkan ısı dikkate alınırken, bir fabrikada yanıcı ve patlayıcı maddelerin yer alıyor olmasından dolayı kullanılacak materyallerin bu seviyedeki sıcaklığı ve alevi engelleyebiliyor olması gerekir. Aynı şekilde, endüstride ses yalıtımı veya su yalıtımı da daha ağır koşullara sahip olacağından, burada kullanılacak endüstriyel izolasyon malzemeleri daha farklı olacaktır.
Endüstriyel Izolasyonunda Kullanılan Yalıtım Malzemeleri
Endüstriyel izolasyonunda kullanılan yalıtım malzemeleri; geleneksel izolasyon faaliyetlerinin tamamında kullanılan bazı materyalleri de kapsar. Örneğin; mineral yünler, pek çok türü ile her iki yalıtım faaliyetinde de kullanılır. Ancak endüstriyel izolasyon da gereksinimler yapı izolasyonundan daha üst standartlarda olduğundan, örneğin taş yünü, endüstride daha yüksek yoğunlukta tercih edilir. Tabii endüstri dışındaki yalıtım faaliyetlerinde kullanılmayan ya da daha az kullanılan materyaller de, endüstriyel yalıtım veya endüstriyel izolasyon malzemeleri olarak sınıflandırılmaktadır. Endüstri yalıtımında kullanılan izolasyon malzemeleri başlıca;
- Taşyünü
- Cam yünü
- Seramik yünü
- Fiber
- Silikat
- Fibercement
- Betopan
- Alçı Levhalar
- Kauçuk köpükler
- Silikon mastikler
- Akrilik mastikler
- Membran (vb. Petrokimya ürünleri)
- Polistren malzemeler
- Polietilen yalıtım malzemeleri
Ve Aspen Aerogels gibi Yüksek Teknoloji ürünlerdir.
Yalıtımın gerçekleştirileceği uygulama alanında, gereksinimlerini karşılayan ürünler yukarıda belirttiğimiz materyaller içerisinden, uygun yoğunluklarda tercih edilerek kullanılır. Her yalıtım faaliyetinin kendine has özellikleri bulunur. Uygulamalarda yukarıda ismini yazmadığımız pek çok destekleyici ürün kullanmış ve her uygulamada farklı niteliklere sahip harici materyaller de tercih edilebilir.
Endüstriyel yalıtım malzemeleri, yoğunlukları ve özellikleri bakımından endüstri dışında kullanılanlardan bir miktar farklı ve ve bu farkları dolayısıyla maliyetlidir. Ancak Endüstriyel yalıtımda doğru sonuçlara ulaşabilmek için en yüksek nitelikli malzemeleri kullanmak Oğuz Teknik Mekanikten destek alarak yüksek kişilik seviyesinde hizmeti tercih etmek en doğru yaklaşımdır.